- Olieprijzen zijn donderdag verder gedaald, na een flinke terugval op woensdag.
- Een vat Noordzee-olie noteerde donderdagochtend op 85 dollar, ongeveer 10 dollar lager dan eind september.
- De daling van de olieprijs heeft te maken met zorgen over minder vraag naar energie, als westerse landen worden getroffen door een economische recessie.
- Lees ook: De scherpe stijging van rentes in de VS heeft mogelijk te maken met interventie van China – bekijk de infographic
Olieprijzen zijn donderdag verder omlaaggegaan, na een voorzichtige opleving eerder in de ochtend. Op woensdag lieten de prijzen nog de grootste daling in meer dan een jaar zien vanwege signalen dat de olievraag aan het afzwakken is door zorgen over een recessie in verschillende delen van de wereld.
Directe aanleiding is de sterke stijging van rentes op obligatiemarkten in westerse landen. De hogere rentes zorgen voor hogere leenkosten voor bedrijven en consumenten. Dat kan een negatief effect hebben op de economische vraag, waardoor ook de vraag naar energie wordt geraakt.
Een vat Amerikaanse WTI-olie noteerde omstreeks 11.40 uur in Londen een min van 1 procent op 83,42 dollar en Brentolie stond 0,9 procent lager op 85,07 dollar per vat (van 159 liter).
Op woensdag kelderden de prijzen meer dan 5 procent, de sterkste daling op een dag sinds september vorig jaar.
Olieprijzen zijn sinds augustus fors gestegen, maar zakken sinds begin deze maand terug. De prijzen zijn nu ongeveer terug op het niveau van medio augustus.
Daling olieprijs werkt door op benzine en diesel
De eerdere stijging van olieprijzen werd gestuwd door de productiebeperkingen door Saudi-Arabië en Rusland. Daarbij spraken marktkenners de verwachting uit da prijzen konden stijgen tot meer dan 100 dollar per vat.
Het duurt doorgaans wel enige tijd voordat de prijsdaling op de wereldwijde oliemarkt is te merken aan de pomp. De brandstofprijzen liggen inmiddels wel wat lager dan vorige maand.
Volgens consumentenorganisatie UnitedConsumers staat de adviesprijs voor een liter Euro95 nu op 2,234 euro. Dat was nog 2,302 euro op 19 september. De adviesprijs voor diesel is nu 2,076 euro. Dat was vorige maand nog meer dan 2,10 euro.
De adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen worden doorgaans alleen langs snelwegen gevraagd, want pomphouders kunnen afwijken. Op andere locaties liggen de brandstofprijzen vaak lager.